In graficul urmator puteti gasi continutul si raportul de acizi grasi continuti in principalele uleiuri sau grasimi alimentare. Dupa cu se poate observa, uleiul de in reprezinta cea mai bogata sursa vegetala de acizi grasi omega trei.

In materialul video de mai jos, puteti urmari o prezentare consistenta a dr. Calin Marginean, cu tot ce ar trebui sa stim despre uleiurile si grasimile alimentare. Care sunt cele mai bune uleiuri? Cum trebuie consumate acestea?Mai multe prezentari video ale dr. Calin Marginean

Ulei de floarea soarelui – Ulei de masline – Ulei de in

In tabelul de mai jos, gasiti o prezentare comparativa a principalelor uleiuri alimentare: uleiul de floarea soarelui, uleiul de in si uleiul de masline:

  Ulei de floarea soarelui Ulei de masline Ulei de in
Proprietati Pro-inflamator
Pro-Reumatic
Pro-Cancerigen
Neutru (nici-nici)
Protector vascular si gastric
Anti-inflamator
Anti-reumatic
Anti-cancerigen
Obtinere Obligatoriu sa fie extras prin metoda presarii la rece Este bine sa fie extras prin metoda presarii la rece, dar nu e obligatoriu Obligatoriu sa fie extras prin metoda presarii la rece
Ambalare Este obligatoriu sa fie ambalat si comercializat in sticle brune si ferit de lumina. Este bine sa fie pastrat in sticle brune, dar nu este obligatoriu. Trebuie pastrat la intuneric. Este obligatoriu sa fie ambalat si comercializat in sticle brune si ferit de lumina.
Prajire Devine toxic prin refolosire dupa prajiri repetate. Are o rezistenta remarcabila la prajire si refolosire; devine totusi toxic dupa o perioada mai mare de timp. Devine toxic prin prajire si/sau refolosire.
Gust/Miros Nu are gust si nici miros. Nu are gust si nici miros. Are un gust usor amarui si miros de peste din cauza ALA (acid alfa-linoleic).

Paradoxal, desi contine aproape numai acid oleic (AG mononesaturat), uleiul de masline da o protectie cardio-vasculara remarcabila, observata la locuitorii bazinului mediteranean, care au o incidenta mai scazuta a deceselor din boli cardio-vasculare decat alte grupuri populationale.
Prin prajire, uleiurile se oxideaza si devin astfel puternic aterogene, regasindu-se pe (si nu „în”) arterele noastre dupa ce le consumam. O remarcabila rezistenta la prajire o are uleiul de masline, dar nu se recomanda acest procedeu culinar pentru nici un tip de ulei.
Este foarte indicat ca uleiurile polinesaturate sa fie pastrate la rece si la întuneric, deoarece AG sufera în prezenta luminii transpozitii si din forma lor naturala „cis” – antiaterogena, se transforma în forma „trans” – proaterogena! Deci pastrati sticlele cu ulei într-o la întuneric si racoare în sticle brune.